2011. november 8., kedd

Bonn

Hajnali kelés-nem az erősségem. Egy ilyen nagyszerű út előtt azonban nem lehet probléma. A német szupervonatra (ICE) sikerült jegyet venni (amit, mint említettem, a DAAD fizetett), közel 5óra alatt Bonnban voltam, ami a kb. 500 kilométeres távolságot tekintve nem rossz, mi több- tényleges alternatíva az autós menetnek.

Gyorsvonat

Tényleg az

A ösztöndíjszervezet (DAAD) háromnapos rendezvényére voltam hivatalos, közel száz "sorstárssal" együtt. Október utolsó hétvégéjére Dél-Kelet Európa ösztöndíjasainak (Balkán...) szerveztek találkát, valamiért hozzácsapták ehhez a csoporthoz a magyar ösztöndíjasokat (ki tudja, miért...), ellenben kimaradtak a románok. Tulajdonképpen egy háromnapos evés-ivás-ismerkedés körvonalazódott konferencia címszó alatt, ettől mindjárt kétségbe estünk :) Valamilyen szinten kialakultak klikkek a különböző országok hallgatói között, jól összehaverkodtunk mi, magyarok is. Szombaton 2 rövid előadás meghallgatása után hosszas városnézés is szerepelt a programban, este pedig egy jó kis italozással mostuk le az út porát. (sajnos nem készültek értékelhető minőségű fényképek...) Éjszaka hazakeveredtünk haza, másnap reggel viszont korán keltem, mert ha már ott voltam- egy egész napos kirándulást terveztem a szomszédos Kölnben (és a program csak vasárnap reggelig tartott), egy új bejegyzésben írom le az ott tapasztaltakat.

Néhány kép található lent Bonnról. A kilencvenes évekig (a megosztott Németország korszaka alatt) az NSZK fővárosa volt a Rajna parti település- lényegében egy vidéki kisváros a Ruhr-vidék peremén . Nem teljesen alaptalanul nevezték korábban falusi fővárosnak Bonnt, a 2-300 ezres lakosság Németországban igen kevésnek számít. Ugyanakkor metróvonal épült a fővárosi érában (élcelődve mondhatnánk, ennyi erővel Fót is kaphatna egy saját metróvonalat- na jó, Fót nem volt főváros :) Egy viszonylag kicsi, néhány perc alatt besétálható "óvárosa" van, amelynek épületeire hatással volt a francia és németalföldi építészet. A két-háromemeletes épületeket szinte egyáltalán nem lakják, ugyanis a földszinten üzletek és éttermek találhatóak- olyan keskeny a legtöbb ház, hogy nincs lépcsőnek, lépcsőháznak hely. A belváros hangulatos, egy pár órás kitérőt megér. A kormányzati épületek a külső részekre épültek.


Városközpont 1.

2.

3.

éjszaka

Rajna

5., főtér

6. +templomtorony

fal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése