2011. november 8., kedd

Köln


Köln- Hbf.

2.

Vasárnap a régió-vonat gyorsan Kölnbe repített. Így egy fél nap maradt Köln felfedezésére- egy átlagos turista ki is használja a nevezetességek szisztematikus végignézésével. Nálam csupán két célpont szerepelt a programban: Dóm, Kolumba. Két olyan épület, amiért egy építészet iránt érdeklődő számára önmagában érdemes elmenni a Ruhr-vidék fővárosába. Mindkettő a központban található, a Dóm közvetlenül a főpályaudvar mellett. Az én dolgomat mindez megkönnyítette, ugyanakkor a katedrális igen összetett téri helyzetbe került. A gótikus épület gigantikus méreteivel, arányaival elvarázsolja az embert. A vertikális dimenzió drámai hatása- felnézve az épület tömegei görbén jelennek meg az ember szemében- még inkább nehéz volt azt felfogni, hogyan tudtak a 13. században ilyet építeni. A toronyban járva mindez megerősödött- bátor emberek lehettek az építők. A belső szintén káprázatos, jelen kell lenni, meg kell tapasztalni. A dómot közvetlenül épületek, valamint három tér veszi körül- ezeknek a hátsó végéből lehet egyben látni az épületet. A fennköltséget a dóm oldalába épített vagy közvetlenül mellé telepített gyatra épületek és a bejáratnál kéregető hajléktalanok zavarják.


Dóm, főhomlokzat

dóm 2.

3.

tartás

a tér másik végéből se lehet egy "mezei géppel" befotózni

sekrestye

bejárat két kéregetővel

Isteni dimenzió

fény

Kilátás a toronyból- jobb oldalt a Kolumba

A Dóm közelében egy Ludwig- Múzeumra bukkantam, igényes építészettel. Nem volt tervezett állomás, de néhány pillantást feltétlenül megért.

Ludwig Múzeum, bejárat

másik bejárat

fal
Épület-növény

Strukturalizmus

fém-fém

A "szerelem heve" átitatja az egész hídkorlátot

Építészeknek, akik errefelé járnak, szintén kötelező ellátogatni a Kolumba Művészeti Múzeumba (Kunstmuseum des Erzbistums Köln) . Tervezője a híres svájci építész, Peter Zumthor (és csapata). A múzeum igazi kortárs építészeti műremek, a legjobbak között van. Az összhatás fantasztikus, minden részlet tökéletesen kimunkált- ahogy azt a Nagymestertől megszokhattuk. A további ömlengés helyett jöjjenek a képek:

Kolumbahof 1.

2.




szerkezet

lépcső


Scarpa szellemében

régmúlt

udvar


kápolna

a régi templom romjain

2.

elválasztás

előtér

2.

ide kifejlesztett tégla

lépcső (szélesség, magasság)



anyagváltás, fellépés, fény


2.


írógépes

pihenő-olvasó-gondolkodó

ajtó


kiállítótér




sokadalom

Dómmal





köszönésképpen

2.

3.

4.

5.

(nach Berlin)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése