2009. október 18., vasárnap

...

(Jól érzem magam, minden szép és jó...) a többi:
Kereken két hete vagyok kint. Néhány sor a tapasztalatokról.
Nagy előny a közelség: egy telepakolt autónyi "életet" hoztam otthonról. Így került az utazó keretbe a bringa is. Az első héten, ameddig jó idő volt, csak azzal mentem mindenhova. Jelentős ételadagot kaptam a fennmaradást elősegítvén. :)
A szállásom jobb helyen nem is lehetne, a belső városmag mentén, a Duna csatorna közelében található. Századfordulós polgári ház, egy kis szobát bérelek egy családnál/lakóközösségben. A lakás érdekes terei két lichthofhoz csatlakoznak. Nagy belmagasság, keskeny, nagy ablakok, parketta, stb . Egyedül a kertnélküliséget nehéz megszokni.
Az első héten épp bécsi Design hét volt, esténként jelentettek programot.
Az egyetem a Ring keleti részén van, jó közlekedéssel.
Körbevittek az első nap, minden zeg-zugot megmutattak. Hasonló, mint az Ipar, csak jobb felszereltséggel, lehetőségekkel. A műhelymunkára itt is bátran építenek. A számítógépre még inkább. A legnagyobb különbség a két építészkar között mutatkozott. Az egyik csoportba bepillantván évadnyitó ünnepi tort ültek a jelenlévők (Studio Prix). Rézben ez is szemlélteti az eltérő értékrendszert. Egy-egy csoporton belül mindenki ugyan azt a feladatot kapja, mindenki egy légtérben van, a fiatalok így is tanulhatnak. Létszám kb. 30fő. Egyre jobban beilleszkedem, jó arcok járnak a suliba. A tanerő fiatal, 30-35év körüli emberekből áll. Greg Lynn majd csak 2-3x jön a félévben. Az oktatás részben angolul megy (tervezés), fel kötni a gatyát. Sokan csak a projektfeladatot (tervezés) vállalják, óriási munkamennyiségről ódáznak a tapasztaltak.
Első vázlatok
A tervezés metódusa: A félév kiindulópontja különböző, szabadon értelmezett tömegek, tömeg-effektusok vizsgálata, majd tömeg- üres tér összefüggések. Grandiózus, utópisztikus elképzelések, Ledoux-től Le Corbusier-n át a Studio Lynn-ig. A nagyfokú szabadság elengedte az építészhallgatók képzetét, ugyanakkor könyedén átsiklott az itt-ott előforduló manuális ábrázolási technikák (pl. rajz) hiányosságain.
Ezen a héten a társaság kelet-francia építészeti túrán vett részt. Pl. Le Corbusier: Ronchamp. Nem is folytatom. Későn találván szállást erről lemaradtam, a nagyon jó feltételek ellenére. Majd legközelebb. Így szakdolgozatírás, egyéb órák, ismerkedés, házimunka, városnézés, kirándulás és épületlátogatás szerepelt a programban. Utóbbi kettőt igencsak megnehezítette a héten beköszöntő zord időjárás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése